Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Martí de Maldà

Situat a la Vall del Corb, s'assenta damunt d'un tossal a la dreta del riu, a una altitud de 409m. La superfície del seu terme és de 2.980 Ha. i s'hi conreen els cultius propis de secà: ordi, oliveres, vinya i ametllers.

Introducció

La població de Sant Martí està situada al costat del riu Corb, en una petita serra de 417m que domina la vall. Les terres de conreu es destinen a cereals, oliveres, vinya i ametllers.

poble.jpgEl terme formà part de la baronia d’Anglesola i després de la de Bellpuig. L’estructura del poble neix del nucli del castell, la part més antiga del poble té un traçat urbanístic irregular que s’adapta a un terreny lleugerament costerut. Entre els carrers més antics hi distingim els portals medievals de l’antiga vila closa de St. Martí de Maldà.

Situat a la Vall del Corb, s'assenta damunt d'un tossal a la dreta del riu, a una altitud de 409m. La superfície del seu terme és de 2.980 Ha. i s'hi conreen els cultius propis de secà: ordi, oliveres, vinya i ametllers.
Habitants: 465

Història

Sant Martí de Riucorb és el nom del municipi que aplega els pobles de Sant Martí de Maldà, Rocafort de Vallbona, Llorenç de Rocafort i el Vilet. Les terres de conreu es destinen als cereals, oliveres, vinya i ametllers. La superfície regada és escassa, limitada per la depressió del riu Corb. El futur canal Segarra – Garrigues obre expectatives d’incrementar l’agricultura de regadiu. Els productes del camp són comercialitzats per les cooperatives de Sant Martí de Maldà, Rocafort de Vallbona i Llorenç de Rocafort. Les granges de bestiar (vedells, porcs i aviram) són un factor important de consolidació de la seva economia.

La història de Sant Martí de Maldà va anar marcada per la del seu castell. A la part alta del poble, vora la que encara s’anomena plaça del castell, se’n guarden algunes restes com el graner i la capella d’origen romànic molt transformada.

Explora4.tif
El castell es troba documentat des dels inicis del s.XIII. El castell i la població foren dominats per la baronia dels Anglesola i després de la de Bellpuig, caigué en mans dels Cardona que esdevingueren ducs de Sessa i Baena. Al segle XVI, els Cardona, senyors de la baronia, ordenaren fer desmuntar el castell, i aprofitar les pedres per a la construcció del convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. Només en resten els graners i la capella romànica.

Llocs d'interès

Església parroquial de Sant Martí de Maldà

Situada a la plaça Major, fou declarada  Bé Cultural d’ Interès Nacional  l’any 2017 integrat dins el conjunt artístic. És coneguda com un dels millors  exemples d’estil barroc a l’Urgell, patent en la magnífica portalada que flanquegen les columnes salomòniques amb  una delicada decoració escultòrica.

ST. Martí de Maldà (3).JPGLa primitiva església de St. Martí, del segle XIV, es trobava al carrer Major en una de les portes d’accés de la vila closa. Més tard fou reformada a partir del segle XVII. La planta és d’una sola nau amb coberta resolta amb voltes de creueria i absis semicircular. El presbiteri es troba lleugerament més elevat i a l’altar Major s’hi troba la tomba amb restes de Santa Victòria. El baptisteri és enriquit amb pintures al fresc (1958) del pintor targarí Jaume Minguell. La capella lateral de la Mare de Déu del Tallat també és barroca, amb una cúpula el·líptica. El campanar octogonal, aixecat a finals del s.XVIII  domina la vall del Corb.

Mapa de situació

Recull Fotogràfic