Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rocafort de Vallbona

Habitants: 123 La població de Rocafort de Vallbona està situada al marge esquerre del riu Corb, a 446 m d’altitud.

Història

En diferents indrets del terme s’han trobat mostres de la cultura ibera, i  altres restes de tombes  de l’època romana.Rocafort 07 DSCF3203.JPG

Un document de 1164 esmenta el terme de Rocafort afrontant amb Verdú. El 1173 Bernat Taravat i la seva muller Saurena donen, en capítols matrimonials a la seva filla Sança i Guillem Dezmor, el seu marit, la fortalesa naixent i el primer nucli urbà. El 1209, Dalmau Timor ven el castell i el terme, amb tots els drets, a l’abadessa de Vallbona; van pertànyer a aquesta baronia fins a l’extinció de les senyories, d’aquí ve el nom del poble Rocafort de Vallbona.

El poble fou fortificat, tot i que avui dia només se’n conserva alguna de les primitives muralles i un dels antics portals d’accés a la població.

Llocs d'interès

Castell

Rocafort, 07 DSCF3198.JPGAsentado sobre una roca immensa de l'edifici de la casa castell - XIII - és una peça completa i única, en forma de semicercle rebaixat, mirant a ponent, sense obertures en aquesta banda per impedir els atacs dels sarraïns des de la vall. La cisterna està excavada a l'interior de la roca. A la part dreta de l'entrada Té una gran roca sobre la qual s'allotja una gran càmera. Actualment és de propietat particular.

Església Parroquial  de transfiguració

Situada alt del poble trobem l'església de la Transfiguració, d'estil neoclàssic, de finals del segle XVIII. El campanar es va construir en 1868. Des d'aquesta part es pueder observar magnífiques panoràmiques de la zona.Rocafort 07 DSCF3196.JPG
Les reformes d'estil neoclàssic, el 1848, les van realitzar els mestres Josep i Bonaventura Palau de Bellpuig.
Antigament l'església pertanyia a Nalec, però en 1733 VA SER parròquia independent.

CREU DE TERMINI

Situada davant de l'església de Rocafort de Vallbona.

Mapa de situació