Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Vilet

Història

És l’únic poble de la vall assentat a la mateixa plana del riu, a 408 m d’altitud, situació que l’ha fet víctima d’algunes rubinades. Destaca per ser un dels pobles més petits de la contrada.

En època de domini feudal el poble es deia Vilamanyor, de Villa Magnis Honoris, que volia dir gran poble.
Els seus orígens ens porten a l’època romana, per les restes de mosaics – conservats al Museu Arqueològic de Barcelona –probablement pertanyen a una vila rural del s.IV.Vilet 07 DSCF3179.JPG
La notícia més antiga del Vilet és de 1084, quan el vescomte Ramon Folch de Cardona féu donació a Guillem Miró de Boixadors d’una quadra que hi havia al Vilet. L’any 1157 Bernat de Boixadors dóna el castell del Vilet i els seus delmes a Bernat de Santmartí. El 1328 té relació amb el Vilet, el Monestir de Vallbona i el 1380 el Vilet formava part de la baronia de Vallbona.
Antigament, juntament amb Llorenç de Vallbona formava part de Rocafort, però l’any 1972 es va fusionar a Sant Martí de Riucorb.

Habitants: 26

Llocs d'interès

Església de sta. Maria del Vilet

Vilet 07 DSCF3178.JPGL’edifici és de dimensions reduïdes, amb contraforts. Té una sola nau amb coberta de voltes de creueria. La planta és de creu llatina. L’absis és rectangular i presidit per una bella imatge gòtica policromada de la verge, obra de Guillem Seguer, un dels millors escultors del moment, del s.XIV, i la imatge de Santa Anna amb la Mare de Déu. Uns murals al fresc, obra de Jaume Minguell ornen l’església, de volta apuntada. Al fossar hi ha un sarcòfag gòtic dels Alemany i dels Pinós, senyors de la comarca. A l’exterior la portalada d’arc de mig punt data del segle XIX i hi destaca una rosassa de grans dimensions de l’any 1808.

Antic molí fariner del Vilet

Documentat ja el 1194.

Mapa de situació